Erasmus+ 3 hét szakmai gyakorlat Portugáliában

Írta: Szilvási Enikő 14/LOG1

Nyaralás vagy szakmai tapasztalatszerzés? Miért ne lehetne mindkettő?

2023 tavaszán, utolsó szakmai tanulmányi évem végéhez közeledve az a szerencse ért, hogy megpályázott Erasmus+ pályázatom sikeresen zárult. A BGSZC Belvárosi Technikumból összesen 8 tanuló kaphatta meg ezt a lehetőséget, mely során három hét szakmai gyakorlat alatt betekintést nyerhet az adott szakma külföldi működésébe és persze városnézésre is lehetősége adódik.

Június 21-től július 12-ig tartózkodtunk Portugália egy gyönyörű, mégsem túlzsúfolt városkájában, Coimbrában, szállásunk pedig a szintén gyönyörű és kényelmes Residência de estudantes Livensa Living Coimbra Rio-ban volt, mely egy kiváló állapotban lévő kollégium. Delegációnk tagjai nagyrészt logisztikusok voltak, ez pontosan hat főt jelentett, illetve egyik csapattársunk pénzügyi és számviteli ügyintéző, másikunk webáruházi technikus tanuló volt.

Az első két-három nap legfontosabb eleme, hogy megismerkedjünk a tömegközlekedés működésével, hiszen gyakorlati helyeinkre javarészt buszokat kellett igénybe vennünk. Először ijesztőnek hangzott, azonban a vártnál sokkal könnyebben megszoktuk az idegen nyelvű buszmegállók neveit, vagy azt, hogy intenünk kellett a buszsofőrnek, hogy megálljon. Miután az első két napban minden tanuló megismerkedett a gyakorlati helyével és megtanulta hogyan juthat oda, el is kezdődött a munka. Én személy szerint a vevők számára elegendő áru előkészítésével, illetve a termékek megfelelő lokációjának szerkesztésével, rendszerezésével foglalkoztam PDA segítségével, azonban társaim is mind szakmájuknak megfelelő feladatokat kaptak. Rengeteg fontos tapasztalatot szereztünk külföldi munkánk során és nagymértékben fejlesztettük önállóságunkat, kommunikációnkat.

A munkaidő végét pedig szinte minden nap a városnézés követte. Megismertük Portugália jellegzetességeit. Ilyen volt például a sajt, a kakas motívuma, a parafából készült táskák, karkötők, a csempemintás kerámiák és épületek, valamint a kellemes tapintású, puha törülközők és terítők. Ezek mellett pedig számos csodás helyre látogathattunk el, például a Coimbrai Egyetem Központi Könyvtárába, a Joanina Könyvtárba, ahol a híres, mozifilm, a Szépség és Szörnyeteg könyvtári jeleneteit forgatták, a központban lévő Santa Cruz monostorhoz, amelyben, mint idegenvezetőnktől megtudtuk Portugália első két uralkodója nyugszik, vagy a Mondego folyó partján lévő strandhoz, amelynek családias hangulata igazán pihentető kikapcsolódást nyújtott egy fárasztó nap végén.

Hétvégéinken messzi városok felé vettük az irányt, mint például Porto és Lisszabon. Mindkét hely elbűvölően hatott ránk és tudom, sosem felejtjük a lisszaboni tuk-tuk túrát, a napozást a parton, a portói Lello könyvtárat, melynek lépcsői ihlették J. K. Rowling Harry Potterét, vagy az óceán és az égbolt egyöntetű kékségét.

Ez a három hét mindannyiunk számára meghatározó élmény marad, melyet sosem felejtünk el. Rengeteget fejlődtünk szakmailag és személyiségileg is, éppen ezért üzenem bárkinek, aki hasonló lehetőséget kap, ne szalassza el. Ezt a különleges lehetőséget, a szervezést és a támogatást pedig hálásan köszönjük, iskolánknak és tanárainknak